Een dagje uit naar een museum is een leuke en leerzame activiteit voor jong en oud. Nederland en België hebben beide een rijke geschiedenis en cultuur, en daarom zijn er tal van interessante musea te vinden. Maar hoe vind je de beste dagje uit museums in Nederland en België? In deze SEO tekst geven we je een overzicht van de belangrijkste musea en wat je van hen kunt verwachten.

Rijksmuseum Amsterdam

Een dagje uit naar het Rijksmuseum Amsterdam is een cultureel uitje dat niet mag ontbreken tijdens een bezoek aan onze hoofdstad. Het museum heeft een indrukwekkende collectie aan kunstwerken, met als hoogtepunt de meesterwerken van Hollandse meesterLees verder »

De populairste musea in Nederland

Nederland heeft een aantal populaire musea die jaarlijks veel bezoekers trekken. Hieronder vind je een overzicht van de bekendste musea in Nederland:

 1. Rijksmuseum Het Rijksmuseum is gelegen in Amsterdam en is het grootste en bekendste museum van Nederland. Het museum heeft een grote collectie aan kunstwerken, waaronder schilderijen van Nederlandse meesters zoals Rembrandt en Vermeer.

 2. Van Gogh Museum Het Van Gogh Museum is ook gelegen in Amsterdam en heeft de grootste collectie aan werken van Vincent van Gogh ter wereld. Het museum heeft een indrukwekkende collectie aan schilderijen, tekeningen en brieven van de beroemde kunstenaar.

 3. Anne Frank Huis Het Anne Frank Huis is gelegen in Amsterdam en is het voormalige onderduikadres van Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het museum vertelt het indrukwekkende verhaal van Anne Frank en haar familie.

 4. Nederlands Openluchtmuseum Het Nederlands Openluchtmuseum is gelegen in Arnhem en is een museum dat de geschiedenis van Nederland in de buitenlucht laat zien. Het museum heeft verschillende historische gebouwen en ambachten die je kunt bekijken.

De populairste musea in België

België heeft ook een aantal populaire musea die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Hieronder vind je een overzicht van de bekendste musea in België:

 1. Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten is gelegen in Antwerpen en heeft een grote collectie aan schilderijen en beeldhouwwerken. Het museum heeft werken van verschillende kunstenaars, waaronder Rubens en Van Dyck.

 2. Museum voor Schone Kunsten Gent Het Museum voor Schone Kunsten Gent heeft een indrukwekkende collectie aan schilderijen, beeldhouwwerken en tekeningen. Het museum heeft werken van verschillende kunstenaars, waaronder Bosch en Bruegel.

 3. Belgisch Stripcentrum Het Belgisch Stripcentrum is gelegen in Brussel en vertelt het verhaal van de stripverhalen in België. Het museum heeft verschillende tentoonstellingen en activiteiten rondom stripverhalen.

 4. Museum aan de Stroom Het Museum aan de Stroom is gelegen in Antwerpen en vertelt het verhaal van de stad Antwerpen en haar geschiedenis. Het museum heeft verschillende tentoonstellingen en activiteiten rondom de stad.

De beste dagje uit museums aanbieders in Nederland en België

Er zijn verschillende aanbieders die dagje uit 

museums organiseren in Nederland en België. Hieronder vind je een overzicht van de beste aanbieders:

 1. Museumkaart Met de Museumkaart kun je meer dan 400 musea in Nederland bezoeken zonder steeds opnieuw entree te betalen. Dit maakt het plannen van een dagje uit naar meerdere musea extra voordelig. Ook biedt de Museumkaart informatie over de verschillende musea en tentoonstellingen.

 2. Tiqets Tiqets is een aanbieder van entreekaarten voor verschillende musea en attracties in Nederland en België. Ze bieden verschillende pakketten aan, inclusief entreekaarten en soms zelfs rondleidingen. Dit maakt het plannen van een dagje uit extra gemakkelijk en zorgeloos.

 3. Groupon Groupon is een bekende aanbieder van kortingsbonnen voor verschillende activiteiten, waaronder ook dagje uit naar musea. Hierdoor kun je vaak flink besparen op de entreekaarten en andere kosten. Let wel op de voorwaarden van de kortingsbonnen, soms zijn deze alleen geldig op bepaalde dagen of tijdstippen.

 4. VakantieVeilingen VakantieVeilingen is een online platform waarop je kunt bieden op verschillende activiteiten, waaronder ook dagje uit naar musea. Hierdoor kun je vaak voor een lagere prijs entreekaarten bemachtigen, maar het kan ook betekenen dat je niet altijd zeker bent van je tickets. Let dus goed op de voorwaarden en beschikbaarheid voordat je een bod uitbrengt.

Tips voor het plannen van een dagje uit naar het museum

Een dagje uit naar het museum vergt enige voorbereiding om optimaal te kunnen genieten. Hieronder vind je een aantal handige tips voor het plannen van een geslaagd dagje uit:

 1. Bekijk van tevoren de openingstijden en eventuele sluitingsdagen van het museum. Zo voorkom je dat je voor een dichte deur staat.

 2. Koop van tevoren entreekaarten om wachtrijen bij de kassa te vermijden. Bij sommige musea kun je ook alvast een parkeerticket kopen, wat je tijd en gedoe bij het parkeren bespaart.

 3. Neem voldoende eten en drinken mee, aangezien de prijzen in musea vaak hoger liggen dan gemiddeld. Sommige musea staan ook toe dat je eigen eten en drinken meeneemt, dus check van tevoren wat de regels zijn.

 4. Trek comfortabele kleding en schoenen aan. Musea zijn vaak groot en je loopt veel, dus het is belangrijk dat je kleding en schoenen draagt waarin je je goed kunt bewegen.

 5. Maak gebruik van de plattegrond van het museum en stippel van tevoren een route uit langs de tentoonstellingen die je graag wilt zien. Zo voorkom je dat je verdwaalt of onnodig veel tijd kwijt bent aan het zoeken van tentoonstellingen.

 6. Let op de eventuele extra activiteiten die het museum aanbiedt, zoals rondleidingen of workshops. Dit kan je museumbezoek nog leuker en interactiever maken.

 7. Plan voldoende rustmomenten in. Musea kunnen vermoeiend zijn en het is belangrijk om af en toe even uit te rusten en wat te drinken.

 8. Vergeet niet om je camera of telefoon mee te nemen om mooie foto's te maken van de kunstwerken en tentoonstellingen.

 9. Geniet vooral van de dag en maak er een onvergetelijke ervaring van!

  Houd rekening met de drukte. Musea kunnen vooral in het 

  weekend en tijdens vakantieperiodes erg druk zijn. Wil je drukte vermijden, kies dan voor een doordeweekse dag of ga buiten het hoogseizoen om.